Blå Flag-strande holdes hvide med ny maskine

Jens-Peter Hansen kører med strandrenseren i Vemmingbund en tidlig morgen, så stranden er ren og fin, når badegæsterne hen ad formiddagen begynder at dukke op til endnu en dejlig dag ved stranden. Fotos: Sønderborg Kommune
Profilbillede
dato

Sønderborg Kommune har fået en strandrensemaskine, som opsamler og fjerner tang og søgræs fra Blå Flag-strandene. Det gøres primært på dage og tidspunkter, hvor der ikke er badegæster.

Selv den bedste badeoplevelse kan få ridser i lakken, når man møder lugten af rådden tang eller skal forcere en bræmme på fem meter skvulpende søgræs, inden man når ud til den lækre sandbund. Det oplevelse vil Sønderborg Kommune gerne skåne turister og andre badegæster for, og derfor er der indkøbt en såkaldt strandrensemaskine. 

"Strandrenseren spændes bag på en traktor og kører så hen over de striber med tang og søgræs, som er skyllet op på stranden. Det samles op i rensemaskinen, som tømmer det på en lastbil. Det meste køres til destruktion, for når det har været oppe i strandrensemaskinen, betragtes det nemlig som forurenet, selv om det er naturligt materiale. Vi efterlader det ikke på strandene, for der kan det godt begynde at lugte", fortæller vejformand i Sønderborg Kommune, Leif Jensen.

En lille del af tangen – sidste år var det ca. 70 tons – aftages af en landmand i kommunen, som gør forsøg med at anvende tangen til jordforbedring. Aftalen er fornyet i år, og måske vil der med tiden være flere landmand, som kan se perspektiver i at forbedre arealer ved hjælp af tangen.

Anvendelse i biogasanlæg har også været på tale, men der har hidtil ikke vist sig gunstigt.

Leif er i Vemmingbund denne dag sammen med Jens-Peter Hansen, som er den medarbejder, der de fleste dage kører traktoren med strandrenseren.

Sønderborg Kommune har også hidtil renset Blå Flag-strande, men det foregik typisk med en gravemaskine og en traktor med vogn, så det både fyldte og larmede noget mere på stranden.

 "Vores nye strandrenser syner af mindre i landskabet, og samtidig prøver vi at tilrettelægge strandrensningen, så den foregår tidligt om morgenen eller på dage, hvor der ikke er badevejr. På den måde prøver vi at genere turister og andre strandgæster så lidt som muligt", fortæller Leif Jensen.

Med hele ni Blå Flag-strande og mange andre – også dejlige men måske mindre kendte – strande i kommunen, satser Sønderborg stort på badegæster. Mange sommerhuse, campingpladser, lystbådehavne, vandre- og cyklestier fuldender billedet af en kommune, der med 250 km kyststrækning naturligt tiltrækker turister, der søger oplevelser i naturen.

Kilde: Redaktionen